En brittisk pappa gav som nyårslöfte inför 2018 att han skulle läsa godnattsaga för sin son varje kväll. Redan innan dess förekom det att man läste i familjen, men inte organiserat och rutinmässigt. På kvällarna var det i stället mycket bråk när pojken skulle gå och lägga sig.
Pappan sammanfattar:
Vi har båda lärt oss mycket efter 365 dagar, 367 böcker och 220 200 ord!
Det funkar faktiskt, om man har bestämt sig för att skapa en rutin. Byta om, borsta tänderna, välja bok, läsa, kram och god natt.
Några gånger var pappan bortrest. Då fick mamman eller en barnvakt sköta godnattsagan.
Det har verkligen märkts på pojken att den här rutinen var av betydelse. Pappa räknar upp: fantasi, ordförråd, sättet att ställa frågor, självförtroende, glädje över berättelser och böcker.
Även böcker med bara bilder har fungerat bra. Familjen har samtalat om flyktingar, ensamhet, miljö, olika känslor, att få syskon med mera.
Biblioteket betyder mycket! Pojken fick ett eget lånekort som han är stolt över.
Familjen kunde också få frågor besvarade av en författare via twitter!
Rutinen med bok har gjort hela läggningsproceduren enklare och roligare för alla inblandade. Pojken somnar gott när sagan är slut. Inget annat har fungerat bättre.
Självklart kommer vanan att läsa godnattsaga fortsätta i denna familj även år 2019.
Berättelsen stod att läsa hos den brittiska ideella organisationen BookTrust som arbetar med att främja läsning. Den avslutades med ett citat från författaren Frank Cottrell-Boyce (Astrids översättning):
Att berätta har familjer gjort ända sedan man satt runt elden och täljde flinta. Varför skulle vi sluta med det?
(Foto från Astrid Lindgrens värld augusti 2018)